Aktuality

Kontakt

Adresa Domu s peč. službou
Černíkova 965
Bojkovice
Tel.: 572 625 118

Výlet do Valašského Meziříčí a okolí

26.06.2019

Ve středu 26. 6. 2019 jsme se vydali na exkurzi do Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí. Je to jediná manufaktura svého druhu na Moravě a ve Slezsku, která se víc jak sto let věnuje ručnímu tkaní klasických gobelínů, koberců a uměleckých tapiserií.

Ujal se nás pan ředitel – akademický malíř Jan Timotej Strýček, který nás továrnou provedl. Velmi poutavě nám vyprávěl o historii továrny, ukázal nám dílny, kde jsme sledovali trpělivou a precizní práci zaměstnankyň. Viděli jsme, jak vzniká nová tapiserie, ale mohli jsme se také podívat, jak se restaurují dva vzácné historické gobelíny z 16. a 17. století.

Po obědě v Schlattauerově kavárně, která je součástí manufaktury, jsme vyrazili na zámek Lešná u Valašského Meziříčí.

Zámek byl v minulosti sídlem rodu Kinských. Po zkonfiskování majetku v roce 1948 zde sídlila měšťanská škola a v roce 1975 přešel do správy muzea Vsetín. Po rozsáhlé rekonstrukci byl veřejnosti zpřístupněn koncem roku 2011. Po prohlídce krásných interiérů jsme se ještě prošli anglickým parkem, který zámek obklopuje. I když bylo celý den velké horko, výlet se nám povedl a už se těšíme na další!

Fotogalerie